Hogyan hat a hideg és a szél a bőrünkre?

Bár a magas páratartalom, az erős napfény és nagy hőség szó szerint megizzasztja bőrünket, az őszi-téli időszak hideg és szeles időjárása az, amely igazán igénybe veszi. Nem beszélve a télen aktuális síutakról, amelyek még ha csak egy röpke hétvége erejéig is extrém viszontagságoknak teszik ki a bőrünket. Aktuális cikkünkben összegyűjtöttük a leggyakoribb bőrproblémákat, melyeket a hideg és a szél viszontagságainak kitett bőr elszenved. Ráadásként pedig olyan bőrápolási tippeket is hoztunk, amelyek segítségével megóvhatod bőröd szépségét a hideg hónapokban is, amíg újra beköszönt a tavasz.


A hirtelen elváltozások hátterében meghúzódó elsődleges ok, hogy csökken a természetes nedvességmegkötő faktor (angolul: Natural Moisturizing Factor) szint bőrünkben. Az NMF sokszor szerepel arcápolók összetevői között is, azonban ez nem egy konkrét összetevőt jelöl, hanem egy összetevő csoportot melyek a hidratálásban játszanak fontos szerepet. Ide soroljuk többek között az amino savakat, ceramidokat, a hialuronsavat, a glicerint és az ureát is. Ezek a vízmegkötő faktorok a bőrben természetesen is megtalálhatóak és kulcsszerepet játszanak az egészséges és hidratált bőr megőrzésében.

Fontos, hogy a hideg szél ellen kellőképp megóvd az arcbőröd.

Kiszáradt, viszkető, kipirosodott bőr

Ha a bőr nem tud elegendő nedvességmegkötő faktort előállítani, csökken a hidratáltsága. A bőr vízmegkötő képességét leginkább befolyásoló külső, környezeti tényezők a túlzott napfény mellett a száraz, hideg időjárás. Bőrünk ilyenkor kiszárad, kipirosodik, rosszabb esetben viszkető érzés kíséretében hámlani kezd.

Szervezetünk ugyan azonnal reagál a külső ingerekre és önszabályozó folyamatainak köszönhetően megemeli az NMF termelést, de legalább 3 napra van szüksége, amíg a folyamatok lejátszódnak és a megnövekedett szükségletnek megfelelő, elegendő vízmegkötő faktor termelődik. A bőrmegújító folyamatokat meggyorsítani sem krémekkel, sem táplálkozással nem lehetséges, de addig is megajándékozhatod bőrödet egy kis odafigyeléssel és törődéssel, hogy megóvd a kiszáradástól és egyúttal enyhítsd a kellemetlen tüneteket. Hidratáló krémek használata mellett, csökkentsd a bőrödet ért stresszhatásokat és aludj minél többet, hogy a szervezet elegendő energiát gyűjthessen belső öngyógyító folyamataihoz.

Védekezz a hideg ellen krémekkel, vagy meleg pamutruhákkal.


Óvd meg a bőröd a szél és hideg viszontagságaival szemben!

5 tipp, ami segíthet

1. Használj a szokásosnál gazdagabb, táplálóbb krémet

Ha a bőrtípusod kissé zsíros, de általában egy könnyebb hidratálóval is komfortosan érzed magad a bőrödben, akkor egy hidratálókrém vagy testbalzsam is elegendő védelmet nyújt számodra. Ha viszont bőröd egész évben érzékeny és húzódik, készülj fel a hidegebb hónapokra egy intenzív testvajjal és olajokkal dúsított zsírosabb arcápolóval. Ezeken kívül érdemes egy natúr összetevőkből készült ajakápolót is mindig magadnál tartani.

2. Készülj fel a hidegre

Ahogyan a strandra sem indulsz el naptej nélkül, ne feledkezz meg a hideg elleni védelemről se. Különösen igaz ez azon alkalmakra, amikor hóval borított tájakon időzöl. Bőrápolás szempontjából ugyanis nincs különbség aközött, hogy munkába menet sétálsz 10-15 percet a hóesésben vagy épp valamelyik síparadicsom lankáin csúszol lefelé. A nap UV sugarai hatványozottan tükröződnek vissza a havas, fehér felületekről arcbőrödre, amelynek káros hatásait a hideg és a száraz levegő tovább fokozza. A legtöbb arcápoló termék már tartalmaz UV fényvédőt, azonban a szél okozta kipirosodás ellen hidratáló lipidekkel dúsított arckrémet ajánlott használni. Extrém időjárással szemben a gyógyszertári vazelin is segítséget nyújthat. Vékony rétegben az arcbőrre kenve védőpajzsként szolgál a szél okozta égés, kipirosodás ellen – azért óvatosan, mindennapos használatra túlságosan zsíros. Végül természetesen ne felejtkezz el az ajakbalzsamról, mely hideg időben sem árt, ha tartalmaz fényvédőt.

3. Hallgass a bőrödre

Attól függően, hogy hol élsz, vagy merre utazol épp, előfordulhat, hogy zsírosabb majd épp’ szárazabb lesz hirtelen a bőröd, ugyanabban az évszakban. Gyakran az ilyen reaktív bőrre fogják rá, hogy kombinált bőrtípus – de valójában csak a külső környezeti ingerekre ad gyors választ a bőrünk. Bármikor, ha úgy tapasztalod, hogy a bőrtípusod hirtelen megváltozott, reagálj a változásra magad is és módosíts a mindennapos arcápolási rutinodon. Az aktuális állapotnak megfelelően zsíros vagy száraz bőrtípus számára ajánlott készítményeket használj. A kombinált bőrtípust hirdető kozmetikumok ritkán váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, mert valójában nem létezik olyan hatóanyag, amely egyszere képes a megfelelő felületen csökkenteni a zsírosodást míg ezzel egyidőben növelni is.

4. Gondold újra az arctisztító rutinodat

Ma már arctisztítók között is rendkívül széles a kínálat. A könnyű, habzó termékekre melegebb időben érdemes letenni a voksodat. A hidegebb időjárás okozta kellemetlen tünetek ellen inkább a sűrű, krémes állagú tisztítók a hatékonyak. Amellett, hogy alaposan eltávolítják a szennyeződéseket, már a tisztítás fázisában megkezdik feltölteni a bőr nedvességraktárait. Ha mégis azt tapasztalod, hogy az alapos tisztítás ellenére is eltömődnek pórusaid és gyulladt aknék törnek elő, valószínűleg túlságosan olajossá vált – ilyenkor a kevesebb több, térj vissza a könnyedebb textúrájú arctisztítókhoz.

A száraz bőr berepedezhet, ezért fontos, hogy folyamatosan ápold és pótold a folyadékot.

5. Használj párásítót

A kinti hideg, egyet jelent a benti mesterséges meleggel – azaz megkezdődik a fűtési szezon. Minden bizonnyal tapasztaltad már magad is, hogy ilyenkor valahogy könnyebben kiszárad a nyálkahártyád, gyakran száraz a torkod ébredéskor és a bőröd is intenzívebben húzódik. A fűtött szoba levegője, a kinti hidegnél is szárazabb, ezért használj párásító készüléket vagy egyszerű radiátorra helyezhető párologtatót. Néhány csepp illóolaj nem csak a bőrödnek hoz majd megnyugvást, hanem a közérzetedre is pozitív hatással van a hidegebb, szürkébb napok levertsége ellen.

Ha mindezek ellenére is azt tapasztalod, hogy bőröd irritált, könnyen kipirosodik a hidegben. A legjobb arc- és testápolók rendszeres használata mellett is száraz, kirepedezik, azt javasoljuk, hogy konzultálj egy bőrgyógyásszal a megfelelő arcápolási rutin kialakítása érdekében. A téli időjárás ugyanis súlyosbíthatja az ekcémát, a pikkelysömört és más bőrbetegségeket és ilyenkor a házi praktikák mellé vényköteles gyógyszerekre is szükség lehet ahhoz, hogy bőröd visszanyerje egyensúlyát.