Fontos csontjaink védelme!

Vitaminok és ételek, amelyek támogatják a csontjainkat

Csontjaink különleges tápanyagokat igényelnek ahhoz, hogy minél tovább erősek és egészségesek maradjanak. Ezek közül a legismertebbek és a legfontosabbak a Kalcium és a D-vitamin, de a Magnézium, a fehérjék, az Omega-3 zsírsavak,valamint az A-, C- és K-vitaminok szintén rendkívül fontosak a csontok egészségének megőrzése érdekében.

A kalcium csontjaink építőköve, így fontos a rendszeres pótlása.

Kalcium, a csontjaink építőköve

A napi megfelelő Kalcium bevitel nem csak a gyermekek csontjainak a növekedésében játszik fontos szerepet. Idősebb korban a csontritkulás miatt, míg nők számára a változókor beköszöntével játszik kiemelt szerepet a csontok egészségének megóvása.

D-vitamin, a kalcium jobbkeze

A D-vitamin szerepe csontjaink egészségének megőrzésében kulcsfontosságú, hiányában a Kalcium nem képes beépülni. Segíti annak felszívódását, hasznosulását szervezetünkben. A D-vitamin természetes forrása a közvetlen napfény, azonban nem mindenki annyira szerencsés, hogy olyan helyen éljen, ahol egész évben süt a nap, ezért ajánlott pótolni a szervezetünkben.

Magnézium, az elfeledett szuperhős

A Magnézium alapvetően szerves anyag, ami testünk, izmaink általános egészségéért felel. Ugyanakkor közvetve segíti a szervezetünket a kalciumszint szabályozásában. Gondoltad volna, hogy szervezetünk Magnézium forrásának körülbelül 50-60 %-a a csontjainkban tárolódik? Éppen ezért a Magnézium éppúgy felelős szerkezetileg és funkcionálisan a csontok egészségéért, mint a már említett Kalcium és D-vitamin. Utóbbihoz hasonlóan a Magnézium segíti a Kalcium hasznosulását, ezenkívül pedig jótékonyan támogatja az új csontszövetek fejlődését is.

Jöjjön most 10 természetes vitaminbomba

A parmezán sajt kiváló fehérjeforrás és rengeteg kalciumot tartalmaz.

Parmezán

A parmezán sajt gyakorlatilag Kalciummal van töltve - egy evőkanál aprított parmezán 63 mg Kalciumot tartalmaz, ami elképesztően sok egy ilyen kis mennyiségű ételben. Emellett kiváló fehérjeforrás és ráadásként A-vitamint is tartalmaz.

Rebarbara

A rebarbara szintén meglepően magas mennyiségű Kalciumot tartalmaz: egy csésze főtt rebarbara körülbelül 350 mg-ot! Mindemellett remek A-vitamin forrás is, nyersen fogyasztva pedig C-vitamin tartalmát sem veszíti el.

Spenót

Ezekbe az apró levélkékbe annyi tápanyagot zsúfolt a természet, hogy felsorolni is lehetetlen. Megannyi jótékony hatása mellett a spenót kifejezett jó tesz a csontjainknak, magas Kalcium és A-, C-, illetve K-vitamin tartalmának köszönhetően. Kíméletes, sokoldalú és alacsony kalória tartalmú, így tényleg mindenki étrendjének része lehet akár nyersen is.

A kesudió nemcsak Kalcium és K-vitamin forrás, de rengeteg magnéziumot is tartalmaz.

Kesudió

A kesudiót, amellett, hogy kisebb mennyiségben Kalciumot és K-vitamint is tartalmaz, leginkább azért szeretjük, mert kitűnő magnézium és esszenciális zsírsav forrás, valamint egészséges növényi fehérje. Emellett nem elhanyagolható az sem, hogy rendkívül ízletes.

Kelbimbó

Egy zöldség, amelyet közel sem értékelünk annyira, amennyire kellene. Különösen, ha csontjainkról van szó. Tartalmaz minden olyan vitamint és ásványianyagot, amelyet az egészséges csontokhoz szervezetünk igényel, vagyis gazdag Kalcium, Magnézium és A-, C- és K-vitamin forrás.

Joghurt

A joghurt gazdag Kalcium és fehérje forrás, hiszen egy csésze sima joghurt körülbelül 450 mg Kalciumot és 12 g fehérjét tartalmaz. A joghurt különféle ízekben is kapható, de ha igazán egészséges alternatívát keresel, célszerű a natúr, cukormentes verziók közül választani, melyeket friss gyümölccsel, különböző magvakkal kedved szerint ízesíthetsz.

Spárga

A spárga a magas Kalcium tartalma mellett, nagyon erős Magnézium forrás, valamint A-, K- és C-vitaminokban is gazdag. Mindezek mellett alacsony kalória tartalmáról is érdemes szót ejteni.

A pritaminpaprika kiváló C és A-vitaminforrás, rendkívül hasznos a csontjaink egészsége szempontjából.

Pritamin paprika

Magas C- és A-vitamin tartalmával, valamint kitűnő K-vitamin forrásként a vörös, édes paprika intenzíven támogatja csontjaink egészségét. Kellemes íze alacsony kalóriaértékkel párosul, ezért diéta idején is jól hasznosuló rost- és vitaminforrás.

Dió

A diót elsősorban Omega-3 zsírsavai miatt szeretjük, de emellett remek Kalcium, fehérje és Magnézium forrás. Mint a dióféléknél általában, magas az energiatartalma, de cserébe rendkívül laktató.

A tej az egyik lehető legtermészetesebb Kalcium forrás. Sajnos manapság sokan érzékenyek rá.

Tej

Bár nagyon sok vita kering, hogy a rendszeres tejfogyasztás valóban egészséges-e és egyre többen teszik le a voksukat a növényi alternatívák mellett, a tej még mindig a legalapvetőbb Kalcium forrás. Szerepe jelentős az erős csontozat megőrzésében. Egyetlen pohár tej, a napi Kalcium szükséglet közel 1/3-át fedezi, emellett rengeteg fehérje található benne, illetve D-vitamint és A-vitamint is tartalmaz.