A teafa titok: naturális szépségápolás

Zöld tea, fekete, fehér… halljuk, ismerjük, isszuk… aztán itt van a teafa meg az olaja. Egyre több természetes szépségápolási termékben üti fel a fejét, mint hozzávaló.

Innen-onnan még talán, azt is tudod, hogy pl. fertőtlenít és gombaölőhatású, de ezen túl rengeteg egyéb olyan jótékony hatása bizonyított, amely miatt előkelő helyen szerepel a natúrkozmetikumok összetételének listáján. Ha már teafaolaj; azt például tudod pontosan mi fán terem?! Cikkünkből ez is kiderül és persze minden más, amit csak a teafáról és olajáról valamint további jótékony hatásairól még tudni érdemes.

Honnan származik?

 

Rögtön az elején fontos lerántanunk a leplet arról a tévhitről, hogy a teafa rokona lenne pl. a zöldteának vagy bármely teának, amelyet a jól ismert forró italként fogyasztunk. A teafa (latin nevén: Melaleuca alternifolia) ugyanis, a mirtuszfélék családjába tartozik és a teánál sokkal közelebb áll például az eukaliptuszhoz: Ausztráliában, Új-Zélandon őshonos növény, melyet elsősorban illóolaja miatt ismerünk. Az általunk használt nevét mégis a teáról kapta: Robin Cook kapitány és legénysége keresztelte el így, látván az ausztrál őslakosokat, akik a növény leveléből az angolok által fogyasztott teához hasonló forrázatot készítettek. Az angol gyarmatosítók megítélése szerint a tea helyettesítésére szolgáló fűszeres ital valójában azonban gyógyászati célból készült.

Külsőleg vagy belsőleg használd?

 

A főzet felhasználása az ausztrál aboriginalok között rendkívül széleskörű volt: a népigyógyászat hagyományai szerint légzőszervi bántalmakat kezeltek vele a meghűléstől az orrdugulásig, de izomfájdalmak és a láz csillapítására, emésztőszervi problémákra és sebek, rovarcsípések kezelésére is ezt használták. Az értékes növényt Ausztráliában a mai napig gyógyszerként tartják számon.

Teafa származásaA teafaolaj hatását az 1920-as években egy sydney-i vegyész, Arthur Penfold vizsgálta először, kutatásai minden elképzelést felülmúltak és ennek nyomán a II. világháború idején az ausztrál és a brit katonák sebeinek kezelésére már tudatosan használták. A növény leveléből hidegsajtolással kinyert illóolaj elsősorban a benne található terpén származékoknak köszönhetően (mely az eukaliptusz és levendulafélék, valamint a szerecsendió illóolajának is fő alkotóeleme) fertőtlenítő, vírus-, baktérium- és gombaölő, sebtisztító, fájdalomcsillapító, fertőzésgátló, hegesítő, immunrendszert serkentő, stimuláló hatással bír.

Mire jó a Teafa?

 

Előbb ismertetett tulajdonságai okán terápiás célzatú felhasználása igen széleskörben elterjedt, ugyanakkor a penicillin megjelenésével kissé a feledés homályába veszett. Mígnem a természetes kozmetikumok térhódításával, a szépségipar ismét felfedezte magának és antioxidáns hatásának köszönhetően a modern kori bőrápolás egyik legtisztább, legerősebb és legtermészetesebb alapanyagává tette a teafaolajat. Elsősorban a pattanásos bőr, valamint körömgomba ellenszereként került be a köztudatba.

Ugyanakkor erőteljes gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatását az élet bármely területén ki tudjuk használni, természetes antibiotikumként nem károsítja sem a nyálkahártyát, sem a szöveteket, ha bőrápolásról van szó az akne és a különböző bőrbetegségek, a gyulladt bőr elsődleges gyógyítója. Jellegzetes fűszeres, kámforos illatjegyei miatt sokan idegenkednek tőle, nem árt tudni mindeközben illata megnyugtat, erőt ad és még a koncentrálóképességet is fokozza; azaz aromaterápiás hatása sem elhanyagolható – legyünk őszinték, ki ne szeretné a kettő az egyben megoldásokat?!

Teafaolaj kivonat

Milyen bőrtípusra ajánlottak a teafaolaj hozzáadásával készült kozmetikumok?

 

A teafaolajat tartalmazó készítményeket a sejtek fejlődésére, megújulására gyakorolt jótékony hatása miatt bátran választhatod, legyen bármilyen típusú is az arcbőröd:

  • az érzékeny bőrt megnyugtatja,

  • a fáradt bőrt felpezsdíti,

  • a zsíros bőr tág pórusait finomat összehúzza

  • a száraz bőrt megújítja, feltölti

Válassz te is teafaolaj hozzáadásával készült kozmetikumokat, használd akár hígítás nélkül vagy keverj pár csepp tiszta teafaolajat kedvenc arckrémedhez, csodákra képes!

Érdekel, hogy mit tesz a bőröddel a stressz? Olvasd el cikkünket


‼️Figyelem: Használata belsőleg csak a megfelelő körültekintéssel történhet, a nem megfelelő dózis hasmenést, hallucinációt vagy akár kómát időzhet elő, ezért gyerekektől és háziállatoktól mindenképp tárold elzárva az illóolajat!